21 iunie 2011

A-listeri din politică, aduși în cartier

Avem câteva personaje care ne deranjează - mai mult sau mai puțin - cu prezența lor pe ecranele noastre, fie ele cu cristale lichide, fie cu tub catodic.

Problema este că ne deranjează! Ne deranjează pentru că sunt urâți, grași, proști, hoți, mincinoști, lepre, unii încă trăiesc etc. Toate aceste epitete sau caracterizări, pe care le facem atunci când îi vedem, sunt doar generalizări ale trăsăturilor lor dominante.

Haideți să facem un mic test de imaginație și să îi vizualizăm pe câțiva dintre ei în cartier, acolo unde își trăiește viața marea majoritate a celor ce se află sub directa sau indirecta conducere a acestora.

Dacă atunci când încă erai copil aveai probleme cu vecinii, cu administratorul de bloc sau cu vreo fată care te-a „scuipat” la v-ați ascunselea, probabil că te și o vei regăsi în rândurile care urmează...

Adrian

Deși vine dintr-o familie a cărei bucătării este întotdeauna plină cu cremă de ciocolată, banane, bomboane cubaneze, cutii de Amigo sau te-miri-ce alte bunătățuri, se zvonește prin gașcă cum că ar fi făcut schimb de experiență într-o scară de bloc, pe trepte, cu un amic. I-ar fi arătat ceva și celălalt i-ar fi arătat ceva la schimb. S-a scris în câteva oracole despre el și despre această întâmplare, însă prietenii apropiați și familia neagă tot.

La bătaie nu stă prea bine. Îl bat cam toate fetele din cartier de fiecare dată când le supără sau când vrea să le convingă să vină la el acasă pentru a le prezenta colecția de timbre. Băieții nu îl prea plac. Nu îl aleg la fotbal (sau dacă joacă și el, va fi pus în poartă), nu participă la „Castel”, la șotron sau frunza nu este chemat pentru că trișează. Stă singur în fața scării și citește.

Crin

Invidiat de mai toți băieții de la bloc, este un foarte apropiat al femeilor. La baieram este sufletul petrecerii datorită faptului că bea. Bea mult și distrează fetele. Dansează, chiuie, se ia de toți băieții mai mari inspirând încredere și atrăgând fetele de partea sa. Deseori este luat deoparte și bătut cu cruzime, uneori chiar de față cu fetele. Pierde la fel de repede din imagine pe cât o câștigă. Însă niciodată nu a fost apreciat de cartierele vecine. El are succes doar în cartierul său, cartier de unde ar vrea să plece însă rămâne de teama de necunoscut și de alți băieți care l-ar putea bate la doar 2 străzi distanță de „domeniul” său.

Ion

Ion este administratorul de bloc, destul de bătrân, admirat de cei apropiați vârstei lui pentru curajul de care a dat dovadă în repetate rânduri, atunci când Crin a sărit să-l bată, dar el a rezistat eroic cu ajutorul nepoțelului său - Mircea.

Băieții de la bloc nu-l plac. Nu-l plac pentru că le-a interzis accesul în parcul de joacă, motivul fiind munca pe care a depus-o în timp ce a curățat parcul, a plantat flori, toate acestea cu ajutorul a zeci de muncitori adunați de pe șantier și cu sacrificiul a altor zeci de căței și pisici ce se aciuaseră prin parc. Deseori i se fac farse dure - băieții îi aruncă cu pungi de apă în cap sau îi sună la ușă îmbrăcați în negru și cu coasa în mână. E foarte speriat de moarte, de aceea trage tare în timpul ce i-a mai rămas, pentru a-și asigura o viață liniștită și pentru a încerca să își reabiliteze imaginea, însă fără succes.

Mircea

Este nepotul lui Ion. Un tip bine făcut, fost practicant de sporturi ce adună masă musculară, nu excelează în inteligență, dar bate bine. Este mereu tare-n gură, se ia de toată lumea, dar niciodată de fete. Le iubește sincer, dar le pierde repede, lipsa lui de ingeligență punând capăt celor mai multe relații ale sale. Un temut rival al lui Traian, Mircea s-a bătut în trecut cu Crin. Însă a pierdut. A plecat plângând, a fost alintat și ținut în puf - atât în tot timpul vieții lui cât și după bătaia cu Crin - și a revenit în cartier. Într-un moment de sclipire a inteligenței sale limitate, s-a împăcat cu Crin și și l-a făcut tovarăș de cataramă, exact așa cum îi place lui să spună. În prezent plănuiesc împreună o strategie care să îi ajute în a-l bate pe Traian iar Mircea crede cu tărie că strategia lor va avea un real succes!

Traian

La fel precum Crin, este sufletul petrecerii, însă nu din cauza aspectului fizic. Dimpotrivă! Aspectul fizic nu îl avantajează, totuși curajul pe care îl prinde după doar câteva sticle cu tărie îl face admirat de către cei mai mulți băieți din cartier. Fetele îl bagă în seamă doar pentru că știe foarte multe despre ele. A avut ocazia de a le vedea făcând lucruri de care le-ar fi frică să fie aflate. Prietenul său cel mai bun și cel care face tot ceea ce îi zice este Emil. Cu ajutorul lui Emil, Traian controlează tot ce se întâmplă în cartier. Se zvonește că un cartier vecin îl va elimina din poziția de admirat al cartierului. În plus de asta, este conștient că Mircea și Crin vor să-l bată, de aceea nu merge niciodată singur pe stradă.

Emil

Este un tip scund, destul de timid și foarte bun prieten cu Traian. Nu interacționează cu nimeni decât dacă Traian îi cere asta. Nu iese la joacă, nu vorbește cu vecinii de bloc, stă în casă și citește. Cărțile sale preferate sunt cele cu povești nemuritoare. Visează să ajungă odată ca Traian. Ar vrea să fie și el la fel de mare cum este bunul său prieten - Traian. În schimb nu se remarcă prin nimic bun. Deseori stă la balcon și aruncă cu cartofi în lumea de pe stradă. Niciodată nu a fost bătut, Traian apărându-l cu prețul vieții!

Elena

Este foarte bună prietenă cu Traian. Mulți spun că s-ar fi iubit în secret, însă nimeni nu poate confirma 100%, astfel că vorbele rămân la stadiu de zvonuri. Mai ales din cauză că umblă cu un tip din cartierul vecin, un tip cu un mers țanțoș, foarte sigur pe sine și cu destui prieteni bine făcuți. Elena este blondă, bine făcută, totuși puțin arogantă. Mircea o visează des însă nu se poate apropia de ea de teama lui Traian. La Crin nu poate apela pentru că Mircea este un tip egoist și o vrea doar pentru el!

Părinții i-au asigurat un trai foarte bun, cumpărându-i haine scumpe, mereu etalându-le cu atâta nonșalanță prin fața vecinilor săi de cartier, mai puțin înstăriți și cu situații familiale destul de complicate.

În fiecare vară merge la mare. Îi place soarele, îi place nisipul, îi place orice îi mângâie fața într-un mod plăcut. Deși merge cu iubitul, pe ascuns se spune că s-ar întâlni cu Traian pentru a vedea răsăritul. Din nou - doar zvonuri. Este o artistă în arta camuflării, făcându-se neobservată chiar și în cele mai populate locuri.

Aceștia sunt copiii pe care îi poți vedea jucânduse în fiecare zi, în spatele blocului. Voi i-ați văzut? Cum vi se par?

3 comentarii:

  1. Si pe Marian Vanghelie (e-vanghelie.ro) nu l-ai pus?:)))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Îi văd în fiecare zi, din păcate. Fac numai prostii și multă gălăgie. Aștept cu nerăbdare să crească și ei și să își găsească ceva serios de făcut.

    RăspundețiȘtergere