01 iunie 2011

De regiune inferior

Astăzi voi șade a povesti cu domniile voastre despre regiunile prea bine cunoscute vouă. Nu doar despre regiuni ca așezare în spațiu și zonă geografică ci și ca nivel de (sub)cultură, civilizație, imagine, legende și mituri.

Din moși strămoși s-a transmis o vorbă din gură-n gură precum boala venerică din ștrumeleag în biliboancă. Vorba'ceea spune despre oameni și fomei, despre zone și obiceiuri, tradiții și superstiții.

Și zice cum că prin ale plaiurilor mioritice nord-est se trage. Se trage din greu și iar se trage. Se pune o tulumbă în bute, la o statură convenabilă se așează o matara de câteva litre, se trage din tulumbă și se vâră iute-n gura mataralei. Și uite-așa își duc ei traiul de la apus și tocmai până-n răsărit.

O țâră mai în jos, din vorbele cele vechi, se știe de un obicei de-a pusu' unei vergi în apă și șezut pân'o vrea 'mnealui a mușca. Și cum toate apun când e să le vină sorocul, în zilele noastre obiceiurile s-or mai schimbat și or rămas numa' câțiva ce încă șed de cu câtva timp înainte de răsărit. Restul or găsit alte obiceiuri, mult mai aducătoare de arginți și-anume trasul de aur negru din avuția bravilor noștri conducători.

La capătul ălălalt, spre lumea nouă din vest, un vechi obicei se păstrează și azi, dând vlagă în ștrumeleag ălor mai înțelepți din ei, prin puterea clisei și țoiului de rachiu servite dis-de-dimineață, înainte de o masă îmbelșugată cu fel și fel de bunătățuri.

Sudiștii-s oarfăni în obiceiuri, neremarcându-se prin nimic, adunând laolaltă toate cele înainte povestite. Aici sunt oameni și fomei de prin toate colțurile patriei mioritice. Aici este steagul fluturând al patriei noastre și locul care o reprezintă. De vrei a afla tainele ei, vin' degrabă și vizitează-l. Oriunde te-ai afla, aici te așteaptă lumea noastră, oameni și fomei de prin toate colțurile comoarei noastre - terenul dacic, pisciform, cu păduri de piatră bine dospită și așezată ca un voal la gionatele matale.

De te-om convins a ne vizita, noi te-așteptăm cu dragă inimă și căldură în suflet, numa' nu uita a-ți aduce arginții în desagă căci noi suntem primitori și calzi, da' de-om fi flămânzi, om vrea a mânca pe săturate c'așa ne șade nouă bine. Plaiurile mioritice pisciforme te așteaptă! Hai la noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu